Національні Узбецькі і Уйгурські кухонні ножі Пчак з міста Шахрихан і Чирчик!
Пчак - це традиційний національний ніж узбеків, уйгурів та інших народів Середньої Азії. Багато експертів виділяють схожість пчаків з таджицьким і іранськими кордами. Дійсно, конструктивна схожість між ними є, так як обом варіантам властива загальна подібність і використані дуже схожі матеріали.
Конструктивні особливості пчаків можуть сильно варіюватися, в силу чого, дати якесь загальне визначення їм досить важко. Однак загальною рисою всіх ножів даного сімейства є їх фіксований клинок, на який часто наноситься різна художня обробка.
Що ж стосується призначення, то традиційно пчак застосовуються для кулінарних завдань, таких як нарізка овочів і м'яса. Однак в минулі часи ці ножі використовувалися для повсякденного носіння узбецькими чоловіками для захисту і оборони. З даними клинками пов'язано безліч легенд і міфів. Згідно давньої традиції, пчак клали під подушку дитині, щоб той оберігав сон немовляти від злого духа. Це вірний помічник, якого узбецький народ дуже поважає.
Історія пчаку
Вірогідно, історія даного ножа ніде не задокументована, однак перші згадки про них зустрічаються в оповіданнях XV століття. Деякі історики пов'язують появу пчаку з забороною воєначальником Тамерланом на випуск бойових ножів і кинджалів. Інша група істориків пов'язує появу даних ножів з колонізацією Середньої Азії Російською імперією в 1860-х роках і забороною російської влади на носіння холодної зброї місцевим населенням.
Велика частина пчаків, які виготовлялися до початку XX століття виконані зі сталі досить середньої якості і сильно сточувалися в процесі заточки. Саме з цієї причини в музеях можна зустріти дуже тонкі ножі, що спотворює уявлення про класичні варіанти.
Оздоблення дорогих варіантів, які носилися знаттю і аристократами включала в себе дорогоцінні камені і золото.
Традиційні центри виробництва знаходилися в Самарканді, Шаріхані (Узбекистан) і в м Янгігісар (КНР). У наші дні виробництво даних ножів дуже сильно скоротилося і та мале їх кількість, яке продовжує випускатися в приватних майстернях йде не тільки на внутрішній ринок, а й на експорт в країни СНД.
Клинки і рукоятки пчаків
Характерною особливістю ножа є заточка клинка, з одного боку. Його середня довжина варіюється від 160 до 220 міліметрів. Існує 3 найпоширеніших форми клинка: «кайке», «толбаргі» і «казахча». Самим широко поширеним є перший варіант.
На клинках може бути присутнім декоративне оформлення різного типу. Найчастіше зустрічається клеймо майстра, так звана «тамга».
Відрізняються своїм зовнішнім виглядом і рукоятки даних ножів. На них часто зображуються декоративні кола і лінії.
Обов'язковим атрибутом будь-якого пчаку є ножни, які входять в комплектацію багатьох сучасних моделей.
Де купити пчак в Україні?
Ножі даного сімейства - явище для нашої країни досить рідкісне і знайти оригінальні моделі іноді буває дуже проблематично. Ми постаралися зібрати для вас найкращі варіанти, які можна замовити з доставкою в будь-яке місто України. Жителі столиці мають можливість відвідати наш магазин в ТРЦ «Аркадія» і на власні очі оцінити якість виконання запропонованих варіантів. У сегменті пчаків, нам немає рівних як по вибору, так і за цінами. Будемо раді бачити вас в якості нашого покупця!